06 березня 2023

Тренінг «Благополуччя дітей і педагогів: дієві інструменти та практики психосоціальної підтримки»

         лютий 2023


Психосоціальна підтримка розвитку та навчання дітей, забезпечення їхнього благополуччя в закладі освіти в умовах надзвичайних ситуацій є одним із провідних завдань педагогічної діяльності. Для його вирішення є потреба цілеспрямованої, екосистемної, практико зорієнтованої та метапредметної підготовки педагогів закладів освіти. Саме з цією метою у лютому місяці 2023 року вперше в області проводився тренінг для педагогів ЗДО «Благополуччя дітей і педагогів: дієві інструменти та практики психосоціальної підтримки». Тренінг розроблений у межах проєкту «Сприяння освіті» в дошкіллі відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством освіти і науки України та The LEGO Foundation щодо співпраці у сфері освіт та науки (2021 р.). Програма є складовою цілісної екосистемної підготовки українських педагогів закладів дошкільної освіти, забезпечує інтеграцію змісту навчальних дисциплін (спецкурсів та модулів): «Педагогіка гри у закладах дошкільної освіти», «Навчання через гру» у процесі підвищення кваліфікації та професійного розвитку педагогічних працівників.

Розробниками тренінгу є 

 
Рена Дейтц, професорка університету Нью-Йорка та Ешлі Неміро, докторка наук, виконавча директорка the MHPSS Collaborative, Королівство Данія.

Програму розроблено

-       з урахуванням положень: Конвенції про права дитини, законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту» та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність закладів освіти та з урахуванням європейського вектора розвитку освіти України, стратегії реформування галузі освіт в Україні, новітніх зарубіжних та вітчизняних наукових розробок, кращих практик у сфері післядипломної освіти та професійного розвитку працівників.

-       на основі принципів системного, діяльнісного, особистісного, компетентнісного, андрагонічного й середовищного підходів, а також підходу «Навчання через гру» (The LEGO Foundation).

Програма складається з 5 змістових модулів кожен із яких передбачає теоретичну та практичні складові, а також самостійну роботу слухачів.

Форма навчання – дистанційна, онлайн. З педагогами працювали сертифіковані тренери – керівник та методисти відділу дошкільної і початкової освіти Тернопільського ОКІППО.

Успішно навчання на тренінгу пройшло 27 педагогів ЗДО з різних куточків Тернопільської області, які отримають відповідні сертифікати. Вони удосконалювали раніше набуті та здобували нові компетентності відповідно до професійного стандарту «Вихователь ЗДО». 

Основними завданнями програми були:

-       забезпечення розвитку ціннісного ставлення педагогів до здійснення психосоціальної підтримки дітей в умовах надзвичайних ситуацій, зокрема засобами навчання через гру;

-       поглибити й розширити знання педагогів з теорії і практики психології надзвичайних ситуацій, педагогіки гри, ефективних стратегій психосоціальної підтримки розвитку та навчання дитини в умовах надзвичайних ситуацій;

-       удосконалювати вміння здійснювати різнорівневу та різномодальну психосоціальну підтримку розвитку та навчання дітей у закладі освіти, зокрема засобами навчання через гру, створювати безпечне ігрове освітнє середовище.

Крім того учасники тренінгу вдосконалювали свої практичні навички використання google-додатків, зокрема поділ на команди, робота в міні-групах в Google Meet, спільних google-документах, а також отримали електронний варіант посібника «Збірка ігрових активностей «P.O.W.E.R.» з методичними порадами та коментарями для ефективної фасилітації діяльності.

 

Відгуки: Щиро дякую за багато нової та цікавої, корисної, пізнавальної  інформації, за досвід роботи в команді, за нові знання в підтримці дітей. 💓 Дякуємо, що на дошкільників тратите свій час. 💓 Цікавий тренінг, багато дізналась нового і цікавого, швидко збіг час, участь у тренінгах не вперше, але поділ на групи, обмін досвідом - цікаво. Дякую щиро. 💓 Завдяки вашому тренінгу, я зрозуміла, що потрібно звертати увагу на психологічний стан, не лише діток, але і свій, а також колег. 💓 Ознайомилися з новими формами роботи, іграми, які планую використовувати в роботі. Це мій перший досвід участі у тренінгу, щиро дякую, дуже сподобалося.  💓 Дякую за цікавий тренінг, дякую за зустріч 👍 На такому онлайн тренінгу я вперше. Було пізнавально, емоційно, цікаво, дуже круто!🥰 Цікава практика роботи в онлайн кімнатах, шкода, що з телефону не щоразу було зручно доєднуватися.😢 Обов'язково скористаюся збіркою активностей.🤔 До зустрічі! Гарних, мирних вихідних. 💓 Цікаве спілкування, багато нової і цікавої інформації  💓 Ми також щиро дякуємо за цікавий досвід та спілкування, за цікаві матеріали і додатки, якими з нами поділились. 💓 Отримала масу позитиву та цікавої, корисної інформації. 💓 Вперше спробувала працювати в групах у створених кімнатах, почула нові форми ігрових активностей. 💓 Дуже дякую за нову інформацію, за новий досвід роботи в команді та комунікацію з незнайомими людьми.  💓 Спробую з дітьми попрацювати по збірці ігрової активності, отримала нові знання по підтримці дітей, нове розуміння деяких проблем. 💓  Нестандартний підхід до різних проблемних ситуацій. 💓 Дякую за нові знання. Нові ігри, підтримка дітей, навчилась працювати в команді.

Для бажаючих взяти участь у тренінгу повідомляємо, що згідно графіку, таке навчання для педагогів ЗДО заплановано на травень та листопад 2023 року. Слідкуйте за реєстрацією на сторінці навчального відділу ТОКІППО Ü Електронна реєстрація Ü Тренінги, семінари, практикуми - навчання за програмами короткострокового підвищення кваліфікації.

З повагою,  Наталія Бачинська, модератор тренінгу, сертифікований тренер та методист відділу дошкільної і початкової освіти Тернопільського ОКІППО

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Практикум для педагогічних працівників закладів дошкільної освіти «ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ  ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗАСОБАМИ ІНТЕГРОВАНОЇ...