24 лютого 2023

 

22.02.2023 р., семінар

«ОСОБЛИВОСТІ ЗМІСТУ І ТЕХНОЛОГІЇ ОСВІТИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ДЛЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ»


Питання сталого розвитку – це питання порятунку людства від наслідків його ж виробничої діяльності. Ідея сталого розвитку виникла через необхідність досягти гармонії між людиною, суспільством та природою, тому ця технологія охоплює три сфери: соціальну, економічну та екологічну. Які питання сталого розвитку розглядають у дошкільній освіті?

Саме про це педагоги ЗДО області мали можливість почути на семінарі, який 22 лютого  цього (2023) року відбувся в онлайн просторі Тернопільського ОКІППО (платформа GoogleMeet).

Мета семінару полягала у поглибленні знань педагогів ЗДО щодо концепції сталого розвитку та впровадження парціальної програми «Дошкільнятам – освіта для сталого розвитку», сприянні популяризації та підтримки інтересу до формування у дошкільників мотивації до дій і моделей поведінки, орієнтованих на сталий стиль життя, акцентуванні уваги на освітній технології – педагогіка емпауерменту, яка передбачає впровадження елементів стратегії Нової української школи, що в свою чергу забезпечує поєднання дошкільної освіти та освіти в початковій школі.

Розпочав захід Вітенко І.М., заступник директора Тернопільського ОКІППО з науково-методичної роботи та міжнародного співробітництва, своїм виступом на тему «Освіта для сталого розвитку, як основа успішного розвитку України задля її європейського вибору».

Про освіту для сталого розвитку та її впровадження в ЗДО сказано в оновленому Базовий компонент дошкільної освіти (Державний стандарт дошкільної освіти 2021), стор.12-14; та Методичні рекомендації до оновленого Базового компоненту дошкільної освіти, стор.21-24. Для впровадження цього напрямку можна скористатися спеціальною парціальною програмою. Саме про цю програму «Дошкільнятам освіта для сталого розвитку» та її методичне забезпечення,  розповіла Бачинська Н.Я., методист відділу дошкільної та початкової освіти Тернопільського ОКІППО. Доповненням до виступу може слугувати вебінар «Презентація парціальної програми «Дошкільнятам – освіта для сталого розвитку» (07.07.2022р., в рамках Всеукраїнського онлайн марафону «Реалізація змісту Державного стандарту дошкільної освіти в парціальних програмах», МОН, УІРО, видавництво «Ранок») від авторів програми Наталії Гавриш та Олени Пометун.

Зубаль І.М., методист відділу дошкільної та початкової освіти Тернопільського ОКІППО, запропонувала на розгляд учасників педагогіку емпауерменту , як стимулу до мотивації і натхнення до дії.

Практичну сторону досвіду впровадження освіти для сталого розвитку в ЗДО зпрезентувала Обшарська Р.В.,  директорка ЗДО №1 «Золота рибка» Чортківської МТГ.

Як розпочиналося впровадження освіти для сталого розвитку у яслах-садку "Країна дитинства" розповіла Королюк О.Й., вихователь-методист КДНЗ "Ясла-садок "Країна дитинства" с.Великі Гаї" Великогаївської сільської ради.

Світлини до виступу Королюк О.Й.


 

На завершення семінару прозвучало багато слів вдячності!

"Дякую ще раз за таку корисну інформацію, за те що так щиро поділилися досвідом. А я особисто для себе взяла  багато корисних моментів для подальшої плідної праці  з дітками."  "Дякую за пізнавальну зустріч👍"  💓  "Дякуємо за Вашу працю."  💓 Щиро дякуємо. Дууууже молодці." 💓 "Щира подяка за організацію цього пізнавального семінару. Багато цікавого ми впровадимо у свою діяльність. Дещо уже впровадили. Зацікавила мене тема залучення дітей до різних акцій. Це актуально і зближує нас)))"  💓 "Щиро дякую за змістовну, цікаву інформацію!"  💓 "Щиро дякуємо. Було дуже цікаво!" 💓  "Дякуємо.  Прослухавши доповідачів багато ми вже робимо у нашому садочку, лише не записували що це і є сталий розвиток.   Деякі моменти були дуже корисні і спробуємо впровадити їх. Ще раз щиро дякуємо. Миру і спокою нам усім"  💓  "Дякуємо  за корисну інформацію! Слава Україні!"  💙💛

 БАЖАЄМО НАСНАГИ ДО ТВОРЧОЇ ПРАЦІ І ЧЕКАЄМО НА ПЕРЕМОГУ!!! 

ІНФОРМАЦІЙНІ РЕСУРСИ

Навчально-методичний посібник "Дошкільнятам - освіта для сталого розвитку"

Сторінка "Освіта для сталого розвитку"

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВІТЕНКА І.М.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ОБШАРСЬКОЇ Р.В.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЗУБАЛЬ І.М.

КАЗКА КОРОЛЮК О.Й.

В архіві публікацій за травень 2019 року на блозі, Ви можете знайти повідомлення та світлини про фестиваль «ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ЗДОРОВОГО І ЩАСЛИВОГО ЖИТТЯ», учасниками якого була делегація від Тернопільської області.

СВІТЛИНИ













Немає коментарів:

Дописати коментар

  Практикум для педагогічних працівників закладів дошкільної освіти «ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ  ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗАСОБАМИ ІНТЕГРОВАНОЇ...