29 травня 2019

Освіта для сталого розвитку

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФЕСТИВАЛЬ «ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ЗДОРОВОГО І ЩАСЛИВОГО ЖИТТЯ»

Сталий розвиток (англ. – sustainable development) – це такий розвиток, який задовольняє потреби сучасності, але не ставить під загрозу здатність майбутніх поколінь задовольняти свої потреби.

23 травня 2019 року в Києві, в Інституті педагогіки НАПН України відбувся Всеукраїнський фестиваль «Діємо разом заради здорового і щасливого життя» з упровадження інноваційної програми «Дошкільнятам – освіта для сталого розвитку».
Захід відбувався за підтримки Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук, Інституту педагогіки НАПН, Відділу суспільствознавчої освіти ІП НАПН, Інститут проблем виховання НАПН України та БО «Вчителі за демократію та партнерство».
На даному заході Тернопільську область представляли
-       Королюк О.Й., методист по дошкільній освіті Відділу освіти Великогаївської ОТГ,
-       Пельц І.П., вихователь Великоберезовицького ЗДО,
-       Плаксій Г.В., вихователь Бучацького ДНЗ «Сонечко»,
-       Сінченко Т.М., вихователь ДНЗ «Берізка, с.Білокриниця Кременецького району,
-       Бачинська Н.Я. методист відділу дошкільної і початкової освіти ТОКІППО.
В рамках фестивалю:
-       висвітлені питання про доцільність, організацію та перебіг дослідно-експериментальної роботи з упровадження ідей сталого розвитку в дошкільних закладах України у 2015-2019 рр.
-       організовані майстер-класи із презентацією результатів впровадження інноваційної програми «Дошкільнятам – освіта для сталого розвитку»
-       представлена виставка дидактично-методичних матеріалів учасників Всеукраїнського експерименту «Формування економічно- екологічно- та соціально доцільної поведінки у дітей дошкільного віку на основі впровадження курсу «Дошкільнятам  - освіта для сталого розвитку»
-       відзначені учасники Всеукраїнського експерименту з упровадження ідей сталого розвитку в дошкільну освіту
-       презентована парціальна програма для ЗДО «Дошкільнятам – освіта для сталого розвитку» (автори Наталя Гавриш, Олена Пометун, схвалена для використання у дошкільних навчальних закладах).

Відгуки учасників фестивалю
Бачинська Наталія Ярославівна: «Я горджуся тим, що дошкільна освіта йде в ногу з вимогами сучасного суспільства, впроваджує формування такого способу життя, який був би основою довготривалого ощадливого гармонійного розвитку людства. І на семінарі ми побачили, що це не лише слова! Дякую всім учасникам дослідно-експериментальної роботи за представлений досвід з формування у дошкільників моделей поведінки сталого способу життя. Було приємно і корисно поспілкуватися з педагогами нашої області – учасниками фестивалю! Дякую їм за їх натхнення, активність і бажання діяти!»
Королюк Оксана Йосипівна: «Пленарне засідання Всеукраїнського фестивалю "Діємо разом заради здорового і щасливого життя" був корисним та пізнавальним для мене. Я побачила, як працюють вихователі інших регіонів у напрямку "Дошкільнятам - освіта для сталого розвитку", відвідала майстер-клас з виготовлення скрапбукінгу (проводила Орлова О.А.). Це було цікаво! На початку творчої роботи педагог пояснила, як працювати в техніці скрапбуку і як це працює із дітьми ЗДО. Нам видали усе необхідне для створення скрапбуку по певному оповіданні чи казці. Всі вихователі працювали творчо та дружньо. Наприкінці, кожна група презентувала свій витвір. Ми обмінювались думками, досвідом і це було класно J»

Сінченко Тетяна Миколаївна: «На науково-методичному семінарі ознайомилась з роботою вихователів, які брали участь у експериментальній роботі з питань упровадження інноваційної програми "Дошкільнятам - освіта для сталого розвитку". Для мене це було повчально і цікаво. Я брала участь у майстер-класі Ратинської І.В. "Даруємо радість подарунком". Ми виготовляли рамки для фотографій, використовуючи покидьковий матеріал (тканину, пазли, ґудзики та ін.). Працювали всі завзято. Також взяла участь у майстер-класі  Пометун О.І. по темі "Значення  критичного мислення для реалізації  ідей сталого розвитку в освіті". Вчились знайомити один одного з сусідом, якого бачили вперше, ділилися своїми радісними настроями та побажаннями. В кінці зробили фотографію групи, усім сподобалось».

Пельц Ірина Петрівна: «Побувавши на Всеукраїнському фестивалі з упровадження інноваційної програми "Дошкільнятам - освіта для сталого розвитку", дізналася багато цікавої і корисної інформації для себе. Ознайомилась із досвідом роботи вихователів які брали участь у експериментальній роботі. Відвідала презентацію досвіду роботи вихователя-методиста НВК #65 м.Житомира Кирилюк І.В. А також презентацію досвіду та практичну роботу з виготовлення карток для самодослідження, яку провели Ричковська Т.В. та Бойко І.Л.»


Плаксій Галина Василівна: «На Всеукраїнському фестивалі з упровадження програми «Дошкільнятам - освіта для сталого розвитку» було пізнавально і цікаво. Я почула, як працівники дошкільної сфери з інших регіонів України працюють по даному питанню. Брала участь у тренінгу, який проводила Баранова І.О., яка є тренером БО «Вчителі за демократію і партнерство». На даному занятті ми розглядали особливості та важливість проведення тренінгів, як ефективної форми підготовки вихователів до запровадження освіти для сталого розвитку. Потім була на презентації досвіду роботи вихователя ЗДО №49 м. Житомир - Н.А. Єльченко, яка наочно показала, як можна залучити дітей до виготовлення дитячих приколок із покидькового матеріалу. Пізніше ми показували свій виріб і фотографувалися на пам'ять про участь на цьому фестивалі. Усе побачене і почуте мене вразило і показало, як системно працювати над цим питанням.»

Підтримка
«Освіти для сталого розвитку» - сторінка у Facebook
«Освіта для сталого розвитку дії» http://www.esd.org.ua/
«Освітня платформа «Критичне мислення»» http://www.criticalthinking.expert/











Немає коментарів:

Дописати коментар

  Практикум для педагогічних працівників закладів дошкільної освіти «ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ  ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗАСОБАМИ ІНТЕГРОВАНОЇ...