21 жовтня 2021

"Час професійного зростання"



За останні роки педагогічний склад дошкільних закладів почав повільно «омолоджуватися». Тому, одним з перших завдань колективів є підтримка тих молодих спеціалістів, які обирають особливий шлях вихователя. В останні часи кількість молодих спеціалістів, які приходять до дошкільних закладів незначна.  І тому, їх поява у колективі – це радість як для керівника, так і для педагогів. Знайомство із талановитими педагогами, досвідом інноваційної діяльності та її результатами  грають важливу роль у формуванні педагогічного ідеалу молодого спеціаліста, а  іноді в його корекції. Адаптація молодого вихователя здебільшого залежить від психологічного клімату в дошкільному закладі, стиля управління, професійної компетенції кожного педагога і безпосередньо від налагодження хороших стосунків із батьками.

 В кожному дошкільному закладі складаються свої традиції, своя система роботи з молодими вихователями, обираються ті форми і методи, які наприкінці будуть сприяти подальшому професійному зростанню молодого спеціаліста.

Саме про це молоді вихователі ЗДО області мали можливість почути на другому онлайн-засіданні школи молодого вихователя, яке 19 жовтня цього (2021) року відбулось в онлайн просторі Тернопільського ОКІППО (платформа GoogleMeet).

Про Теорію множинного інтелекту для вихователів ЗДО розповіла Коненко Л.Б. завідувач відділу дошкільної та початкової освіти, методист ТОКІППО.  Автор цієї теорії Говард Гарднер стверджував, що дитина, яка довше чомусь навчається, не є менш розумною за ту, яка опановує ці знання швидше. Якщо молодому вихователеві важко навчити вихованця в традиційний спосіб, теорія множинного інтелекту, окрім вербально-лінгвістичного і логіко-математичного, пропонує кілька інших способів подання матеріалу: ритміко-музичний, тілесно-кінестетичний, просторовий, міжособистісний, внутрішньоособистісний (здатність чітко сприймати себе і свої почуття) та натуралістичний (здатність навчатись за допомогою природи). Поради щодо вподобань, потребностей, вибору професій для того чи іншого виду інтелекту отримали молоді фахівці.

Із темою «Медіаграмотність для батьків і дорослих» виступила Городецька О.В., доцент кафедри  менеджменту і методології освіти ТОКІППО, канд. пед. наук. Викладачка чітко зазначила завдання медіаосвіти, основні принципи, функції, важливість формування в дітей здатності до медіатворчості, актуальність впровадження медіаосвіти; рекомендовано молодим фахівцям основні медіаосвітні форми організації освітньої діяльності в закладі дошкільної освіти. Як приклад впровадження медіаосвіти в ЗДО був представлений досвід Бережанського ЗДО (екскурсії в редакцію місцевої газети).                                                                    Багато цікавої інформації по даній темі можете знайти на підсторінці "Медіаграмотність" блогу "Дошкільна освіта Тернопільської області

Що таке емоційний інтелект? Як його розвинути у дошкільників? Що таке емоції? Відповіді на ці і ще багато інших питань розтлумачила Бачинська Н.Я., методист відділу дошкільної та початкової освіти ТОКІППО. Мова йшла про те, де саме живуть емоції, які складові EQ, як розвивати власне EQ і навчити цього дітей, давалось роз’яснення ситуації щодо адекватної реакції на погані вчинки дітей. Підводячи фінішну лінію під виступом, методист порадила подивитись мультфільм «Думками навиворіт»!

Значне місце в розумінні особливостей формування компетентності дитини відведено батькам як активним учасникам освітнього процесу. І саме про це йдеться у Державному стандарті дошкільної освіти – Базовому компоненті дошкільної освіти. Як знайти підхід до кожної людини зокрема і до батьківського колективу загалом ,використовуючи сучасні методи та форми роботи з батьками, розповіла Зубаль І.М., методист відділу дошкільної та початкової освіти ТОКІППО

На завершення заходу молодим фахівцям представлено, як рекомендаційний матеріал для роботи з батьками , проєкт фотографа Ганни Радчедко "ІНША СТОРОНА МАТЕРИНСЬКОЇ ЛЮБОВІ"

Висловлюємо щиру вдячність всім учасникам засідання школи молодого вихователя і бажаємо наснаги до праці і вдалих професійних досягнень.

СВІТЛИНИ ЗАХОДУ














Немає коментарів:

Дописати коментар

  Семінар  «Сучасні підходи до організаці ї  освітнього  процесу дітей з особливими освітніми  потребами»       Українське суспільство до...