03 жовтня 2021

 ФЕСТИВАЛЬ ДОШКІЛЛЯ: НАТХНЕННЯ!!!

Дошкільна освіта нині перебуває в стадії відновлення та оновлення. До неї прикута увага вищого керівництва держави, науковців, практиків – усіх освітян і громадян України.

Свідченням про підвищення авторитету першої ланки загальної системи освіти, якою є дошкільна освіта, стало проведення Всеукраїнського тижня дошкілля. Цей захід підтвердив важливість дошкільної освіти, як основи, яка забезпечує успішне становлення особистості та продемонстрував  готовність освітян розв’язати нагальні проблеми кадрового, наукового, програмно-методичного забезпечення, які є в дошкільній освіті.

Саме про це  працівники дошкільної сфери освіти мали змогу почути  на заході «ФЕСТИВАЛЬ ДОШКІЛЛЯ: НАТХНЕННЯ!», який 27 вересня цього (2021) року відбувся в онлайн просторі Тернопільського ОКІППО (платформа GoogleMeet).

З вітальним словом від адміністрації ТОКІППО виступив директор інституту Петровський О.М., який зазначив важливість і доцільність впровадження нового Державного стандарту дошкільної освіти (Базового компоненту дошкільної освіти) в освітній процес закладів дошкільної освіти.

Хід проведення урочистого заходу з нагоди Всеукраїнського дня дошкілля у м.Київ 21 вересня представила у вигляді презентації «Форум Всеукраїнського тижня дошкілля «Дошкільна освіта України 30» Зубаль І.М., методист відділу дошкільної і початкової освіти ТОКІППО. Особливо приємною була інформація про працівників дошкільної освіти Тернопільської області, які отримали нагороди від Міністерства освіти і науки України:

Цімерман Людмила Анатоліївна, завідувач Тернопільського закладу дошкільної освіти №4 - нагрудний знак «Василь Сухомлинський»;

Королюк Оксана Йосипівна, вихователь-методист КДНЗ «Ясла-садок «Країна дитинства» с.Великі Гаї» Великогаївської сільської ради - подяка.

Пані Оксана повідала учасникам фестивалю про свої враження від поїздки та провела огляд навчально-методичного посібника «Сутність і зміст Державного стандарту дошкільної освіти» (новинка від видавництва «Ранок»), який отримала в подарунок на форумі.

Про здобутки дошкільників Тернопільщини та основні орієнтири розвитку дошкільної освіти розповіла Бачинська Н.Я., методист відділу дошкільної та початкової освіти ТОКІППО. Наталія Ярославівна зазначила основні моменти, на які слід звернути особливу увагу дошкільникам, а це:

-        оцінювання якості освітнього процесу в ЗДО з використанням методики ECERS;

-        розбудова внутрішньої системи забезпечення якості освіти в закладі (Електронний порадник для директора ЗДО);

-        імплементація оновленого Базового компоненту дошкільної освіти;

-        створення бази даних кращого досвіду ЗДО області,

а також анонсувала відновлення Відокремленого осередку ВГО «Асоціації працівників дошкільної освіти» в Тернопільській області.

З огляду на визначальну роль працівників ЗДО у наданні якісної освіти дітям та забезпечення виконання Державного стандарту дошкільної освіти, сьогодні особливого значення набуває здійснення комплексу заходів, спрямованих на створення умов для їх професійного удосконалення, поліпшення умов роботи, забезпечення законодавчо визначених трудових та соціально-економічних гарантій. Саме про це і йшлося у виступі Білінської Л.П., головного спеціаліста відділу інституційного аудиту Управління Державної служби якості освіти у Тернопільській області.

Під час проведення фестивалю учасники мали змогу попрактикуватися у використанні дошки JamBoard (google-сервіс для спільної роботи), створивши вітання колегам, а також отримали вітання від викладачів та методистів інституту презентованих на дошці Padlet.

На завершення заходу учасники обмінялись своїми думками, міркуваннями і побажаннями.

ІНФОРМАЦІЙНІ РЕСУРСИ:

 "Форум Всеукраїнського тижня Дошкілля " (Зубаль І.М..

"Основні орієнтири розвитку дошкільної освіти" (Бачинська Н.Я.)

СВІТЛИНИ ЗАХОДУ: 






















Немає коментарів:

Дописати коментар

  I засідання обласної творчої групи педагогічних працівників закладів дошкільної освіти « Дидактично-методичний кейс «Розвивайко»       ...