01 квітня 2021

 

Впровадження програмно-методичного  комплексу «Впевнений старт: молодший дошкільний вік



Головне завдання молодшого дошкільного віку – зарядитися важливими для всього життя психологічними досягненнями – потребою «Я – САМ!» та розвиненим почуттям гордості за успіх. В цей час дитині потрібні «правильні» дорослі!!! Дорослі, які забезпечують дитині можливість реалізувати потребу в активності та розвитку. Позитивне ставлення дорослого до успіхів, висловлене в емоційно  виразній формі, має бути доброю звичкою. Жодного негативу, нетерплячості. Не підганяти. Не докоряти. Не поспішати. Дати змогу дитині поміркувати та визначитися! Це головне правило дорослих у спілкуванні з дітьми 3-х років, яке формує у подальшому досвід вибору та усвідомлення дій, способів діяльності, поведінку.

Саме для реалізації такого підходу розроблена програма «Впевнений старт: молодший дошкільний вік». Програма є комплексною, інваріативною. Схвалена для використання в закладах дошкільної освіти.

Про особливості програми дізнавалися педагоги-дошкільники на семінарі «Впровадження програмно-методичного комплексу «Впевнений старт: молодший дошкільний вік», який відбувся 23 березня 2021 році в онлайн-просторі ТОКІППО. Платформа Zoom дозволила об’єднати на заході педагогів із різних куточків нашої області.

Відкрила семінар і представила програму «Впевнений старт: молодший дошкільний вік» та авторів проєкту Бачинська Н.Я., методист відділу дошкільної та початкової освіти ТОКІППО

Детально про особливості програми та навчально-методичний комплекс «Впевнений старт: молодший дошкільний вік» розповіли Хартман О.Ю., старший науковий співробітник лабораторії психології дошкільника Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України, канд. псих. наук, автор проекту «Впевнений старт» та Волошина І.В., вихователь-методист ДНЗ №1/185 МВС України «Берегиня», м.Київ, відмінник освіти України. Вони також поділилися практичним досвідом використання усіх посібників комплекту, а саме:

-        Освітня програма ВПЕВНЕНИЙ СТАРТ для дітей молодшого дошкільного віку, яка рекомендована МОНУ, основний пріоритет - діяльнісний підхід. Основні завдання подано за видами діяльності дошкільника, класифіковано за рубриками, поради батькам, запропоновано формат організації спільної діяльності вихователя з дітьми, карта активностей, повний інформаційний день.

-        Методичний посібник для вихователя у двох частинах «Книга Вихователя». У посібниках зручна та логічна структура, присутні методичні рекомендації, тематичний план на рік, карта активностей, перспективний план, календарне планування, «Моя група», планування підтеми. Відмінність між двома частинами посібника:_ у частині II присутній розділ ОРГАНАЙЗЕР  - це частина Книги Вихователя з алгоритмом підготовки діяльності вихователя на кожну підтему  за типами діяльності.

-        Навчальне видання для дитини «Книга малюка». Особливості  посібника: використання тричі на тиждень, завдання до кожної підтеми, дидактичні рамки, схема використання.

-        Альбом з художньо-творчої діяльності (у двох частинах). У альбомі завдання до кожної підтеми, сприймання художнього твору, художнє вправляння, зображувальна діяльність.

-        Флеш-набір. Роздаткові та допоміжні матеріали до посібників «Книга малюка», «Альбом з художньо-творчої діяльності».

-        Ігрові поля – основа для організації ігор дітей, розігрування діалогів, складання розповідей, конструювання, моделювання тощо.

-        Книга для батьків. Інформаційно-довідкове видання для батьків (Вступ. Портрет дитини дошкільного віку. Поради батькам. Критерії оцінки розвитку дитини. Календар цікавих справ. Спільні активності до кожної теми.)

-        Книжка малюкам. Хрестоматія літературно-художніх творів з методикою використання для дітей молодшого дошкільного віку.

Отож, ми об’єднуємо свій досвід, знання, прагнення до найкращого та ефективного способу організації життя дитини трьох років у спосіб, який буде в радість усім – дитині, батькам малюка, педагогам дитячого садка.

Дякуємо учасникам семінару за участь, цікавість до теми зустрічі та бажаємо усім професійного зростання, натхнення до роботи і позитивних емоцій!!

Інтернет ресурси проєкту

§  Сайт проекту «Впевнений старт» - vstart.com.ua, на якому є допоміжні освітні матеріали та поради авторів проекту: відео, фото та текстові матеріали, презентації до кожної теми програми. На сайті можна здійснити замовлення комплектів. Є сторінка для батьків.

§  Facebook сторінка «Впевнений старт: педагогам» - це офіційна сторінка спілкування з педагогами.

Матеріали проєкту

Презентація "Впевнений старт: молодший дошкільний вік"

Методичні рекомендації


СВІТЛИНИ ПРОЄКТУ















 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Практикум для педагогічних працівників закладів дошкільної освіти «ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ  ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗАСОБАМИ ІНТЕГРОВАНОЇ...