22 грудня 2022

 Майстер-клас (з відео)

«МЕНТАЛЬНА АРИФМЕТКА, ЯК УНІВЕРСАЛЬНИЙ ТРЕНАЖЕР ДЛЯ МОЗКУ»

Дата проведення: 23 грудня 2022 року.

Учасники: педагоги ЗДО.

Формат проведення: асинхронно (матеріли представлені на блозі «Дошкільна освіта Тернопільської області)

Мета: презентувати педагогам абакус та методику «ментальна арифметика», продемонструвати спосіб виконання дій додавання та віднімання за допомогою абакусу та без нього, познайомити із особливостями впровадження і використання методу для розвитку мозку дитини.

Тренер:  Бачинська Н.Я., методист відділу дошкільної і початкової освіти ТОКІППО

1.    МЕНТАЛЬНА АРИФМЕТИКА ЯК МЕТОДИКА ДЛЯ ГАРМОНІЙНОГО РОЗВИТКУ МОЗКУ ДИТИНИ.

Ментальна арифметика - це коли ви дуже швидко рахуєте усно, тобто подумки і без жодних калькуляторів. 😊

Ментальна арифметика - це методика гармонійного розвитку інтелекту, при якій використовується азіатська (японська) технологія обчислень, які проводяться з використанням рахівниці абакус (соробан): реальної чи уявної. Розвивається дрібна моторика пальців рук, а водночас – концентрація, логіка і увага, бо численні операції потрібно тримати у голові  Ментальна арифметика добре розвиває уяву, творчість дитини, її мислення, пам’ять, концентрацію, уважність, посидючість. Заняття спрямовані на те, щоб водночас розвивалися обидві півкулі, що дуже важливо, адже традиційна розвивається тільки права півкуля мозку.

Про ментальну арифметику від SMARTUM

Ментальна арифметика для дітей від 4-5 років та дорослих, але в основному працюють із дітьми.

Абакус (соробан) має прямокутну раму, яка містить 13-31 спицю, на кожній з яких нанизано по 5 кісточок, розділених поперечною планкою. Над нею знаходиться одна кісточка, яка позначає "п'ятірку", а під нею — 4 кісточки, що позначають одиниці. Пересувати кісточки необхідно тільки двома пальцями — великим і вказівним.

 


1)     зовнішня рама
2)     верхній ряд намистинок (брати): значення 5
3)     нижній ряд намистинок (друзі): значення 1
4)     розрахункова (розмежувальна) лінійка


2.   
Практикум. ЗДІЙСНЕННЯ ОБЧИСЛЕНЬ З ВИКОРИСТАННЯМ РЕАЛЬНОГО І УЯВНОГО АБАКУСУ.

Для початку лічильних дій потрібно познайомитися з пристроєм абакуса. Його слід розташувати перед собою горизонтально на рівну поверхню. Він має істотну відмінність від радянських рахунок — горизонтальну розділову планку.

Кісточки під планкою називаються «земними», кісточки над планкою — «небесними» і вважаються відразу за 5 одиниць. 

Пересувати кісточки необхідно тільки двома пальцями — великим і вказівним. Великим ми піднімаємо кісточки вверх, вказівним – опускаємо кісточки. З небесними кісточками працюємо лише вказівним пальцем.

Рахунок на соробані починається з першого правого ряду. Він позначає одиниці. Ряд, що знаходиться ліворуч, — десятки, наступний — сотні і т. д. Роблячи дії з числами ментально, діти уявляють собі абакус і за секунди додають, віднімають, множать і ділять будь-які числа — хоч тризначні, хоч шестизначні. Спочатку діти отримують навички рахунку безпосередньо на соробані, перебираючи пальцями кісточки. Потім кожна навичка переноситься у ментальну сферу, і учні рахують на уявному абакусі. З кожним наступним заняттям складність прикладів зростає, і діти знову відпрацьовують фізичну навичку обрахунку та ментально. Після формування стійкої навички з усного рахунку діти без проблем можуть виконувати арифметичні дії, розповідаючи при цьому віршик або присідаючи.

Операції виконуються з допомогою нескладних правил:

Просто   Брат   Один   Один+брат

 Брати — це два числа, сума яких при складанні дорівнює 5 — 1 і 4, 2 і 3.

Друзі — два числа, в сумі дають 10. — 1 та 9, 2 і 8, 3 і 7, 4 і 6, 5 і 5.

Для того щоб простіше розібратися в правилах, можна вивчити вірш із книги «Ментальна арифметика», автори Кириліна Н.Ю., Федорова Т. В.

Якщо «просто» ми не можемо,
Значить «братик» нам допоможе
Якщо «брат» не зможе раптом,
Допоможе добрий «друг».
Якщо «друг» не зміг ніяк,
То допоможе «один + брат»!

 

Рахунок на абакусі від KidiUm

На перший погляд, система здається складною. Але після розуміння логіки установки цифр на рахунках, не займають більше хвилини.

3.    ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО МЕНТАЛЬНУ АРИФМЕТИКУ. ЗАПИТАННЯ І ВІДПОВІДІ.

§  Варто зазначити, що ментальна арифметика в країнах Азії, включаючи КНР і Японії, є обов'язковим предметом для вивчення в навчальних закладах. Це може бути звичайний шкільний урок або факультативне заняття.

§  В основі новаторської методики лежать рахунки, які використовувалися в Древньому Китаї. Згодом ці рахунки були вдосконалені в Японії, а потім і зовсім доопрацьовані до сучасного калькулятора. На думку вчених, так званий древній абакус дуже корисний малюкам. Першим, хто здогадався використовувати китайські рахунки в новій програмі для дітей, став турок Шен. На початку 1990-х в Китаї була запущена ментальна арифметика, яка отримала схвалення відомих світових експертів. На сьогоднішній день ця програма діє в багатьох країнах і в тому числі в Україні.

Ментальна арифметика та Україна має талант

 Ментальна арифметика і Червона калина (Тернопіль)

В Україні працює багато центрів ментальної арифметики, а саме Smartum, Соробан, АБАКУДО, NewGeneration, KidiUm, SkySmart та інші. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Практикум для педагогічних працівників закладів дошкільної освіти «ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ  ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗАСОБАМИ ІНТЕГРОВАНОЇ...